Kategorier
Generelt

Lutefisk-kalas

Man eating lutefisk«Lutefisk er tørrfisk av torsk eller andre arter som er utbløtt i vann, lutet og så vannet ut igjen. Lutefisk er tradisjonell mat i Norden unntatt Danmark. Med nordisk utvandring til USA har skikken med å spise lutefisk også spredd seg dit.

Hvorfor og når man begynte å behandle tørket fisk med lut vet man ikke, men det er en gammel tradisjon. En teori går ut på at et lager med tørrfisk brant opp etter et lynnedslag. Tørrfisken ble liggende igjen i asken som ble våt i det påfølgende regnet, og aske er alkalisk. Den gangen spiste man mat som bare var uspiselig og ikke forgiftet, og fisken ble antakelig dermed vasket grundig i rent vann for å få bort den verste sotmengden. Dermed er lutefisken født.» – meir hjå wikipedia

Godt var det iallefall, og ifølge t-shirten til «chefen» på bilete er eg no ein ekta mann 😉

Ett svar til “Lutefisk-kalas”

Hehehe….konge!!! takk for infoen som servitrisen burde gitt oss;))
// Jammen godt dette er en tradisjon!!
// Lutefiskhøvdingen;)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *